Pank (ne)kultura

Demitrijev intervju

hcpunkerka | 09 Januar, 2013 19:20

Dimitrije Beljanski- grupi devojka, gitarista, pevač, menadžer, čirlider grupe SPUNK, urednik fanzina "Štrajk do smrti (tvoje)". Evo šta on ima da kaže:

1) Po čemu si ti bitan za širu javnost?

Kakvo je to psiho pitanje? Za sad ni po čemu, a pošto sa bendom sviramo pank muziku, nikad ni nećemo biti važni za širu javnost, ovo je Srbija.

2) Kakav si utisak stekao o Balkanskoj sceni uopšte?

Što se tiče novih bendova - ima previše loših bendova, ima i po koji sjajan, zaista sjajan (Mortal, kombat, Seljačka buna), ali nema medija da ih malo proguraju. U suštini, veliko sranje, nema svirki, nema publike... Valjda će kad tad da se promeni na bolje .)

3) Šta kažeš onda za one neafirmisane, male, sitne, bez neke vidljive perspektive?

Ne mogu sad generalizovati.... ima i dobrih i loših. Jedan meni sjajan bend je Glib iz Rume. Moji vršnjaci. Svimili dva demo albuma, jedan live, idu po sremu, po Novom Sadu, sviraju, zezaju se, uživaju... Rade svoj posao odlično i još sviraju grind-core, ajde ti sviraj grajndinu u Srbiji! Neću da spominjem one loše, i onako neće dugo izdržati.

4) Šta kažeš za bend Spunk? Šta misliš o njemu generalno?

Teško mi je da pišem o svom bendu.... Glupo je da ga hvalim, ali stvarno smo dobri, jer zaista dajemo svoj maksimum. Teksovi, muzika, nastup - sve je to pažljivo osmišljeno i stalno se usavršavamo. Nije pank samo krljačina. E sad naravno da se neće svakom svideti naš stil, naša muzika, al zabole me. Najvažnije je da se nama sviđa ono što mi pravimo. A ako se nama sviđa, onda će se i drugima svideti.

5) Kako dobijate inspiraciju?

 Dobijamo i života, iz različitih situacija i svega što nas okružuje. Pesma "Te Noći" je nastala posle raskida ljubavne veze. "Polja leševa", doduše je nastala pošto sam gledao neki horor, što znači inspiracija je svuda :) "Facebook generacija" - treba li nešto reći, "Neradnička klasa" - samo pogledaj sve klošare, sve one koji su propali jer im je jedina perspektiva bila zezanje u parku, ili ij je jednostavno život zajebao...

6) Planirate uskoro neki javni nastup, neko snimanje, nešto?

 Planiramo svašta, nadam se i da ćemo sve ostvariti. Naša sledeća svirka će biti 24. novembra u SM. Dolazi bend LUR i mi ćemo im biti predgrupa, pa ko god je u blizini nek svrati. Planiramo takođe da se prijavimo da nastupimo na Koncertu Godine, na "bez prekida" bini. Što se tiče snimanja, ostale su još 3 pesme da snimimo, najverovatnije u kućnoj produkciji, pa ćemo posle toga i nešto profi da odradimo.

7) Koj je smisao života za tebe?

Smisao života jeste da pređeš sve preprekei koje ti se nađu u životu i da na kraju imaš dece koja će imati neke nove prepreke...il jednostavno da uradiš nešto po čemu će te pamtiti sto godina.
 
8) Šta ćeš ti da uradiš da bi te pamtili sto godina?
 
Nadam se ne neku glupost.  Biću zadovoljan ako za 100 godina bude ljudi koji će pevati "Isti kao svi" ili "Neradničku klasu" kad se napiju.
 
9) Šta je za tebe pank?
 
Pišanje uz vetar... plivanje uzvodno, nikad ne ići linijom manjeg otpora... u užem smislu, muzički žanr jednostavne harmonske osnove, sa najčešće socijalnim teksovima.... za mene lično - sloboda mišljenja, stalna radoznalost, otpor autoritetu, i svakom vidu manipulacije ljudima od TVa, turbo-folk muzike i uopšte komercijalne muzike do raznih podstrekača mržnje između ljudi.... jedna važna stavka, koju su izgleda izgubili mladi pankeri - podržavanje scene! Pank je akcija, a sedenje u parku sa pivom dok sviraju bendovi u praznim lokalima je čista pasivnost...
 10) Imaš li šta da poručiš penzionerima koji ovo čitaju?
 
I budala kaže nešto pametno. Pouka: ako ponekad kaže nešto pametno, ne znači da nije budala.
O majti Dimitrije 
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb